Barnevernsbarnas «kule onkel» Eivin Sundal

Barnevernsbarnas «kule onkel»

– Jeg er takknemlig for at jeg har det så bra, og fikk lyst til å gjøre noe for andre, sier 52-åringen.

Kilde: Aftenposten 09.12.13

På Bekkelagstunet i Oslo er en liten butikk innredet i en nedlagt barnehage. Fargerike skjorter og jakker henger på rekke og rad i Ung Oslo Shop, gensere ligger sirlig brettet i hyllene.

Men kundekretsen er eksklusiv: bare barnevernsbarn får komme hit og forsyne seg av det siste innen moteklær.

– Alt er nytt, bare det kuleste er godt nok, sier Eivin Sundal og slår ut med armene mot vareprøvene fra butikkene til Varner-gruppen. – Det er bare å gå ut herfra med to fulle bæreposer, pluss en jakke!

Vil bli kvitt negativt stempel

Gründeren av Gule Sider – både på papir og nett – bruker mesteparten av tiden sin på Ung Oslo, som driver ulike aktiviteter for barnevernsbarn. – Det er ofte noe negativt knyttet til stempelet «barnevernsbarn.» Jeg vil at det skal oppfattes som noe positivt. For det er nemlig sånn at de barnevernsbarna som klarer seg bra, de får noe ekstra med på veien – de er selvstendige, de har lært noe andre ikke har lært gjennom en tøff start.

Adoptert bort som liten

Foto: Dan Petter Neegaard

Eivin Sundal ble selv ble tatt hånd om av barnevernet, og tilbrakte sine første måneder på Aline spedbarnssenter før han ble adoptert.

– Jeg har hatt en kjempefin oppvekst selv. Likevel tror jeg det er sånn at vi som ble tatt hånd om av barnevernet, kanskje har noe ekstra å bevise, sier han.

– Hva fikk deg til å sette i gang med prosjektet?

– Jeg er takknemlig for at jeg har det så bra, og fikk lyst til å gjøre noe for andre.

Får arbeidstrening

Sundal liker å tenke utradisjonelt, å sette i gang ting. – Jeg trodde jeg skulle bruke 15 prosent av tiden min på Ung Oslo – isteden ble det nok 70 prosent.

Seks barnevernsungdommer jobber i butikken og får arbeidstrening. Etterpå får de kurs på bedrifter med mulighet for ansettelse senere. Petter Varner, som er styremedlem og ivrig samarbeidspartner, stiller opp med jobbtilbud sammen med andre bedrifter.

Sundal er opptatt av ettervernet for barnevernsungdom, som er svært mangelfullt når barna runder 18.

– Mange havner utpå med kriminalitet og rus. I butikken er det rett ut hvis det blir oppdaget at noen ruser seg, fastslår han.

Colin Archer-skøyta fra 1903 har et mannskap på fem ungdommer med bakgrunn i barnevernet, og tar med barnevernsbarn på tur i sommerhalvåret. Foto: Ingar Storfjell

Sommeraktiviteter

Han står og pakker julegaver sammen med Rene Hill Olsen (23) og Fabian Franck (20), begge med bakgrunn fra barnevernet. At de tre har hvite seilerjakker med «Ung Oslo»-logo på, er ingen tilfeldighet – om sommeren driver prosjektet sin egen Colin Archer-skøyte fra 1903 med et mannskap på fem barnevernsungdommer. Båten blir brukt til turer og aktiviteter for alle barnevernsbarn som bor på barnehjem i Oslo og Østlandsområdet.

I tillegg driver prosjektet spennende sommeraktiviteter for barna på Malmøykalven, i husene som Barne- og familieetaten disponerer der.

Julegaver til 400 barn

Men først er det jul. 400 barn og unge på barnevernsakutten og barnevernsinstitusjoner rundt om i byen skal få pakke. Der de ikke kjenner mottagerens navn, blir pakken merket ut fra innholdet: «Gutt (5)» og «jente (12)», står det.

– Jeg blir glad når jeg ser at aktivitetene vi driver med, hjelper barn og ungdom som ikke har det så lett fra før, sier Sundal.

– Så enkelt er det.