Nye-klaer-til-asylbarn-i-Tvedestrand

Nye klær til asylbarn i Tvedestrand

Etter skoletid tirsdag 15. desember fikk 34 mindreårige asylsøkerne i Tvedestrand besøk av både julenissen og andre gavmilde gjester.

Kilde: Lions 18.12.2015

Barnevernsorganisasjonen UngNorge og Lions Norge har gått sammen om å gi klær til ungdommer på flukt. På tirsdag var det Tvedestrand sin tur.

Den store bygningen Englagaard i Tvedestrand har tidligere vært brukt som sykehjem og pensjonat. 29. juli i år åpnet stedet som transittmottak for mindreårige asylsøkere. Her er det plass til 40 beboere fordelt på 20 dobbeltrom.

– Akkurat nå er det 34 ungdommer i alderen 15-18 år fra ni nasjoner som bor her, de fleste er fra Afghanistan og Eritrea. Noen kom i forrige uke, andre har vært her en stund, forteller bestyrer Turid Sørensen. Barna på mottaket får raskt plass på skole, de sist ankomne begynner på skolen i januar.

– Ettersom mottakene får begrensede offentlige midler til drift, er vi svært takknemlige for bidrag fra organisasjoner, bedrifter og private, sier Sørensen.

Nye-klaer-til-asylbarn-i-Tvedestrand
POPULÆR FØRJULSGAVE: Eivin Sundal (th) er initiativtaker for prosjektet med å gi nye klær til unge asylsøkere i Norge.

Dugnad for unge på flukt

Daglig leder i UngNorge, Eivin Sundal ankom Tvedestrand med bilen full av klær til de unge asylsøkerene. Åtte medlemmer i Lios Club Tvedestrand hadde møtt opp for å hjelpe til med å bære og pakke ut flotte, og helt nye, parkas-jakker, jeans, tykke gensere, trøyer, skjorter, boksere (undertøy) og votter.

– Det er utrolig givende å få se hvordan barna tar i mot de nye klærne. Det inspirerer til å fortsette arbeidet, sier Sundal.

De nye klærne er donert fra kleskjedene i Varner-gruppen: Cubus, Dressmann, og Line of Oslo, klær til en verdi av omkring 3 millioner kroner. Fraktselskapet Schenker bidrar med å sende 200 pakker fraktfritt rundt om i Norge.

Lions Norge står for kartlegging av behov ved det enkelte asylmottak. UngNorge pakker klær etter innmeldte behov og sender pakkene til de respektive asylmottak. Transportselskapet Schenker AS bidrar med å sende 200 pakker fraktfritt til hele Norge.

Tvedestrands nisseEn lokalkjendis dukket også opp i kjellestuen på Englagaard. Julenisse Nevestad besøker mange barnehager og andre steder der barn ferdes i juletiden. Denne tirsdagskvelden var julesekken fylt av godsaker donert av Lionsklubben.

– Vi er veldig glade for å se deg, ropte ungdommene i kor til bynissen.

Lions i Tvedestrand

Det var i alt åtte medlemmer i Lions Club Tvedestrand samt soneleder Torkjell Gudmund Johansen som stilte opp på dugnad denne tirsdagskvelden. President Jørn Mortensen fortalte at prosjektet har vært en enkel jobb for klubben.

– Hele klubben var enstemmig for at vi skulle stille opp da anmodningen kom fra Lions Norge. Alt var organisert sentralt, det eneste vi trengte å gjøre var å kontakte mottaket og sørge for at bestillingslisten over ønskede klær ble sendt inn til UngNorge, sier Mortensen.

Bli med på prosjektet

Det er 29 Lionsklubber – fra nord til sør, i øst og i vest – som til nå har kontaktet sitt lokale asylmottak og sendt inn skjema. Noen klubber har ordnet klær til flere mottak. Vil din klubb gjøre en innsats? Les mer om prosjektet og last ned registreringsskjema her: Vi hjelper unge flyktninger